Pyłek kwiatowy 250g
PRODUKT
SPOŻYWCZY
Pyłek kwiatowy powstaje po zbiorze przez pszczoły
pyłków kwitnących roślin i po częściowym ich przetworzeniu przez pszczoły.
Zebrane pyłki pszczoły niosą do ula w formie małych kuleczek, z których każda
składa się z ok. 100 tysięcy ziaren pyłków.
Pyłek kwiatowy jest bogatym
źródłem witamin i składników odżywczych. W pyłku pszczelim zidentyfikowano
naturalne witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy,
inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Pyłek kwiatowy jest
bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów, jak:
potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen
i inne.
Składniki:
100% pyłek
kwiatowy
Wartość odżywcza oraz Referencyjna Wartość Spożycia w
100g:
Wartość energetyczna (energia) 1103kJ/261kcal 28%
Tłuszcz
5g 7%
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone 3g 15%
Węglowodany 31g 12%
w
tym
cukry 21g 23%
Białko 23g 46%
Sól 0,1g 2%
Produkt
może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty
pochodne.
Stosowanie:
Zalecane jest przyjmowanie
pyłku pszczelego 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem. Dla zwiększenia
przyswajalności pyłku, powinno się go dokładnie
przeżuwać.
Profilaktycznie wystarczy przyjmowanie 1 czubatej łyżeczki
pyłku dziennie. Można go dodać do herbaty, soku lub wody. Przed spożyciem pyłek
można zmielić. Warto pamiętać, że działanie pyłku kwiatowego będzie
skuteczniejsze, jeśli połączymy go z miodem, na przykład słodząc
herbatę.
Przechowywanie:
W miejscu niedostępnym dla
małych dzieci, suchym, chłodnym, w szczelnie zamkniętym
opakowaniu.
Kraj
pochodzenia:
Polska
Podmiot
odpowiedzialny:
WIRA Radosław Witek
ul. Rzeczna 17
36-200
Brzozów
Opakowanie:
250g