PRODUKT
SPOŻYWCZY
Pyłek kwiatowy powstaje po zbiorze przez pszczoły
pyłków kwitnących roślin i po częściowym ich przetworzeniu przez pszczoły.
Zebrane pyłki pszczoły niosą do ula w formie małych kuleczek, z których każda
składa się z ok. 100 tysięcy ziaren pyłków.
Pyłek kwiatowy jest bogatym
źródłem witamin i składników odżywczych. W pyłku pszczelim zidentyfikowano
naturalne witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy,
inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Pyłek kwiatowy jest
bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów, jak:
potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod,
selen i inne.
Składniki:
100% pyłek
kwiatowy.
Pyłek kwiatowy jest silnym alergenem.
Wartość
odżywcza w 100g oraz *%RWS:
Wartość energetyczna (energia)
1103kJ/261kcal 28%
Tłuszcz 5g 7%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3g
15%
Węglowodany 31g 12%
w tym cukry 21g 23%
Białko 23g 46%
Sól
0,1g 2%
*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia
Produkt
może zawierać:
gluten, orzechy arachidowe, inne orzechy, nasiona
sezamu i produkty pochodne.
Sposób użycia:
Dawka
profilaktyczna do 20 g dziennie.
Dzieci do 5 lat do 10 g dziennie.
Dla zachowania właściwości produktu zaleca się dodawanie pyłki do płynów o
temperaturze poniżej 40st. C i spożywanie na czczo minimum 30 minut przed
posiłkiem.
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu
suchym i ciemnym.
Kraj pochodzenia:
Ukraina
Podmiot odpowiedzialny:
RADZIOWI Sp. z o.o.
ul. Chopina 8A
36-200 Brzozów
Opakowanie:
100g