First slide First slide First slide

Swanson Polska - Blog o zdrowiu

Zadbaj o serce - bergamota, głóg i karczochy

Zadbaj o serce - bergamota, głóg i karczochy

O serce można dbać na wiele różnych sposobów. Wiele z nich ma swe źródła w medycynie naturalnej i choć nadal spotykają się z raczej sceptycznym nastawieniem, to jednak coraz więcej osób chętnie sięga po naturalne suplementy, jako nieinwazyjne, a wykazujące działanie holistyczne, dla dobra wielu układów, w tym też sercowo-naczyniowego. Co rusz słyszy się o zbawiennej mocy ziół i ekstraktów z roślin, które mają wspomóc budować silny, zdrowy układ krwionośny czy też wspomagające pracę serca. Jednymi z nich są bergamota, głóg i karczochy. Co o ich wpływie na serce mówią badania naukowe?

Bergamota – na ciśnienie i udrożnienie tętnic

Bergamota -od razu kojarzona z egzotycznym, przyjemnym owocem - choć znana głównie z produktów kosmetycznych dzięki swojemu odświeżającemu, cytrusowemu zapachowi, posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jednym z nich jest wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, co ma związek z wyrównywaniem poziomu cholesterolu, a nawet jego obniżeniem. Choć nadal trwają badania, by móc jak najsilniej poprzeć tę teorię, to już dawno liczne eksperymenty naukowe wykazały, że flawonoidy zawarte w bergamocie mogą pomóc w obniżeniu poziomu lipidów, chroniąc tym samym ściany tętnic przed nadmiernym zwężaniem. Także polifenole mają działanie przeciwzapalne, szczególnie dla wątroby, co ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Już sama aromaterapia z użyciem olejku z bergamoty może mieć wpływ na obniżenie częstości akcji serca oraz ciśnienia krwi. Warto wspomnieć, że olejek bergamotowy bierze udział także w produkcji herbaty Earl Grey, co dla wielu – a szczególnie dla miłośników złocistego trunku - będzie zdecydowanym plusem, by rozpocząć przygodę z wdychaniem leczniczych oparów.

Głóg – nie tylko ładny, ale i pożyteczny!

Z pewnością nie można odmówić mu walorów estetycznych. Głóg można spotkać w ogrodach, parkach i lasach, a jego charakterystyczne, drobne owoce, są niczym roślinna biżuteria. Często kojarzony jest z jarzębiną lub dziką różą i przy okazji codziennych spacerów, wydaje się być uroczy, ale raczej niepozorny. Okazuje się jednak, że atrakcyjny wygląd to tylko jedna, co więcej – najmniej istotna – zaleta. Głóg ma bowiem wiele właściwości leczniczych i jest jedną z najbardziej cenionych roślin. Zawiera bardzo bogaty wachlarz witamin, w tym witaminy C i witaminy z grupy B, fitosterole, fenolokwasy, pektyny, garbniki i sole mineralne, a przede wszystkim związki flawonoidowe, które mają ogromne znaczenie dla rozkurczowego działanie między innymi naczyń krwionośnych, w  tym naczyń wieńcowych, co umożliwia stabilny, odpowiednio silny dopływ utlenionej krwi do serca. Obniża to tym samym ciśnienie krwi, co ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i zdrowia serca, chroniąc między innymi przed zawałem.

Głóg ma także działanie przeciwutleniające, co ma istotny wpływ dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów – chroni je przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą zwiększyć prawdopodobieństwo chorób nowotworowych. Badania wykazały, że jagody głogu mogą także pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów, które – nie regulowane – mogą się odkładać w ścianach naczyń krwionośnych, prowadząc do miażdżycy i zwiększając ryzyko zawału.

Jednym z najważniejszych właściwości głogu, jest poprawa wydolności i pracy serca, zwiększając jego  odporność podczas wysiłku. Badania wykazały, że osoby, które przyjmowały owoc głogu wraz lekami na niewydolność serca, znacznie poprawiły swoje wyniki w testach wysiłkowych oraz poczuły polepszenie funkcji serca – w mniejszym stopniu odczuwały duszności, zmęczenie czy kołatanie. Jak więc widać, głóg jest rośliną o wielu drogocennych właściwościach, na która warto zwrócić szczególną uwagę.

Karczochy – wyjątkowy smak i zdrowie w jednym!

Choć nie cieszą się zbyt dużą popularnością, to trzeba przyznać, że na talerzu wyglądają wyjątkowo atrakcyjnie. Wysoko ceni się ich właściwości smakowe, ale nie można im również odmówić mnóstwa walorów odżywczych, które mogą mieć istotny wpływ na poprawę jakości zdrowia. Przede wszystkim – karczochy wykazują silne właściwości przeciwutleniające, chroniąc układy -  w tym też układ krwionośny – przed działaniem wolnych rodników. Cynaryna zawarta w karczochach ma również istotny wpływ na syntezę cholesterolu – wspomaga jego usuwanie i proces jego przemiany w żółć, dzięki czemu nie odkłada się on od na ścianach naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko miażdżycy i zawału. Zmniejsza też poziom „złego cholesterolu”, zwiększając przy tym poziom „dobrego”. Wszystko to za sprawą luteoliny, przeciwutleniacza, który zapobiega tworzeniu się cholesterolu.  Co najważniejsze, karczochy wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz biorą udział  procesie rozszerzania naczyń krwionośnych, dzięki oddziaływaniu na enzym eNOS. Co ciekawe, badania wykazały, że spożywanie wyciągu z karczocha wpłynęło na obniżenie szybkości odkładani się tłuszczu w wątrobie i zmniejszeniu jej stanów zapalnych. Karczochy są także bogatym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Ponadto, dzięki wspomaganiu produkcji żółci, pomaga usunąć z wątroby szkodliwe toksyny. Włącznie karczochów do codziennej diety powinno więc znaleźć się na liście każdego, kto zmaga się z problemami z sercem i układem krwionośnym.

Suplementy diety z bergamotą, głogiem i karczochem

Trzeba przyznać, że – mimo bogatych właściwości odżywczych i atrakcyjnych smaków – nie jest łatwo włączyć wspomniane rośliny do codziennej diety. Problemem jest ich dostępność lub forma, którą nie każdy może tolerować. Dlatego warto zastanowić się nad suplementami diety, które będą zawierały czyste wyciągi ze wspomnianych roślin i owoców. Co ciekawe, zarówno bergamota, jak i głóg czy karczochy, wykazują także silne działania na inne układy, w tym trawienny, czy też na kondycję skóry. Najlepiej sięgać po sprawdzone, czyste suplementy, które zawierają skoncentrowane wyciągi i składniki, bo tylko dzięki temu można ocenić ich faktyczne działanie i odczuć skutki ich oddziaływania.

Żródła:
Bergamot polyphenolic fraction enhances rosuvastatin-induced effect on LDL-cholesterol, LOX-1 expression and protein kinase B phosphorylation in patients with hyperlipidemia. Micaela Gliozzi, Ross Walker, Saverio Muscoli. 
Flavonoids: Antioxidants Against Atherosclerosis.  Davide Grassi, Giovambattista Desideri, Claudio Ferri. 
Bergamot Polyphenols Boost Therapeutic Effects of the Diet on Non-Alcoholic Steatohepatitis (NASH) Induced by "Junk Food": Evidence for Anti-Inflammatory Activity. Parafati M, Lascala A, La Russa D.
The effect of bergamot on dyslipidemia. Giglio RV, Patti AM, Nikolic D, Li Volti G.
 Endothelium-dependent relaxation induced by hawthorn extract in rat mesenteric artery. Chen ZY, Zhang ZS, Kwan KY.
Procyanidins in crataegus extract evoke endothelium-dependent vasorelaxation in rat aorta. Kim SH, Kang KW, Kim KW.
Crataegus special extract WS 1442 induces an endothelium-dependent, NO-mediated vasorelaxation via eNOS-phosphorylation at serine 1177. Brixius K, Willms S, Napp A.
Vasodilator compounds derived from plants and their mechanisms of action. Luna-Vázquez FJ, Ibarra-Alvarado C, Rojas-Molina A.
Genetics of Triglycerides and the Risk of Atherosclerosis. Dron JS, Hegele RA.
Hawthorn Fruit Extract Elevates Expression of Nrf2/HO-1 and Improves Lipid Profiles in Ovariectomized Rats. Yoo JH, Liu Y, Kim HS.
A study of the comparative effects of hawthorn fruit compound and simvastatin on lowering blood lipid levels. Xu H, Xu HE, Ryan D.
Prospective, comparative cohort studies and their contribution to the benefit assessments of therapeutic options: heart failure treatment with and without Hawthorn special extract WS 1442. Habs M.
The efficacy and safety of Crataegus extract WS 1442 in Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Ben Salem M, Affes H, Ksouda K.
Flavonoids from artichoke (Cynara scolymus L.) up-regulate endothelial-type nitric-oxide synthase gene expression in human endothelial cells. Li H, Xia N, Brausch I, Yao Y.
Mineral profile in globe artichoke as affected by genotype, head part and environment. Pandino G, Lombardo S, Mauromicale G.
Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Ben Salem M, Affes H, Ksouda K.
Beneficial effects of artichoke leaf extract supplementation on increasing HDL-cholesterol in subjects with primary mild hypercholesterolaemia: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial.  Rondanelli M, Giacosa A, Opizzi A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainteresował Cię ten materiał? Poleć go swoim znajomym

Kategorie bloga

Polecane artykuły

Kelp - Właściwości

Kelp - Właściwości

Bacopa Monniera

Bacopa Monniera