First slide First slide First slide

Swanson Polska - Blog o zdrowiu

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE BAOBABU

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE BAOBABU

Baobab od wieków jest ceniony za swoje prozdrowotne właściwości. W celach leczniczych korzystają z niego mieszkańcy Afryki, Arabii, Australii  Madagaskaru. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne. Jest także bogatym źródłem witaminy C. W tym artykule sprawdzimy, co na temat tej wyjątkowej rośliny i korzyści wynikających z jej spożywania mówią badania naukowe.

Owoce i proszek baobabu

Baobab, znany również jako palczora lub Adansonia, jest rodzajem rośliny z rodziny śluzowatych. Wyróżnia się osiem gatunków. Jest to drzewo długowieczne, mogące dorastać do 30 metrów wysokości.  Pnie baobabu gromadzą ogromne ilości wody, która służy zarówno zwierzętom, głównie ptakom,jak i ludziom - w Austarlii jest cenna dla Aborygenów. Drzewa te wytwarzają duże owoce, powszechnie spożywane i cenione ze względu na wspaniały, cytrusowy smak.

Baobab jest wykorzystywany zarówno w gastronomii, jak i medycynie. Owoce ceni się zarówno za walory smakowe, jak i – przede wszystkim – za pozytywny wpływ na zdrowie. Miąższ, liście i nasiona owoców baobabu – które, podobnie jak wspomniane owoce są dostępne w postaci sproszkowanej – również kojarzone są z wieloma korzyściami zdrowotnymi i stanowią podstawę różnych przepisów i kuchni.Witaminy i minerały w baobabie

Baobab jest cennym źródłem wielu ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Sproszkowany baobab zawiera wiele ważnych składników odżywczych, ale jest szczególnie bogaty w witaminę C, witaminę B6, niacynę , żelazo i potas, magnez i wapń. Na 20 gramów proszku przypada także 9 gramów błonnika.

Badania wykazały, że w zależności od położenia i gatunku baobabu, wartości odżywcze mogą się od siebie różnić. Podobnie w przypadku jego poszczególnych części – każda wykazuje inne właściwości:

  •        owoce charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, przeciwutleniaczy oraz potasu, magnezu, żelaza i cynku.
  •        liście są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka
  •        nasiona zawierają dużo błonnika, tłuszczu oraz mikoelementów, tiaminy, wapnia i żelaza

Baobab a wspomaganie odchudzania

Niektóre badania wskazują, że baobab może się przyczynić do pozytywnych rezultatów odchudzania, pomagając ograniczyć apetyt, dawać poczucie sytości na dłuższy czas, a więc przyczynić się do zmniejszenia częstotliwości i ilości zjadanych posiłków. Wszystko za sprawą dużej zawartości błonnika, który skutecznie wypełnia żołądek, a jednocześnie przyczynia się do naturalnego pobudzenia perystaltyki jelit, co skutkuje mniejszym uczuciem głodu bez jednoczesnego spowolnienia metabolizmu.

Baobab a regulowanie cukru we krwi

Spożywanie sproszkowanego baobabu może się przyczynić do unormowania poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że dodatek baobabu do wypieku domowego chleba zmniejsza ilość szybko przyswajanej skrobi, a co za tym idzie – spowalnia wzrostu cukru we krwi. Zmniejszyła się także ilość insuliny, potrzebnej do transportu cukru z krwi do tkanek, co również pomaga uzyskać kontrolę nad odpowiednim jego poziomem. Znaczenie ma również błonnik – spowalnia od wchłanianie cukru do krwioobiegu, co może zapobiegać zarówno nagłym skokom, jak i spadkom cukru, stabilizując jego poziom.

Właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne baobabu

Baobab jest bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy i polifenoli, chroniącymi organizm przed działaniem wolnych rodników, a więc przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, będącymi częstym źródłem stanów zapalnych. Tym samym może się przyczynić do wzrostu odporności na choroby serca, nowotwory czy choroby autoimmunologiczne oraz cukrzycę.

Ponadto, badania wykazały, że baobab posiada także właściwości przeciwgorączkowe, doceniane szczególnie w Afryce, gdzie z pomocą baobabu obniża się gorączkę podczas malarii. Działanie baobabu w tej kwestii porównywane jest do działania aspiryny. Co więcej – baobab może działać również przeciwbólowo dzięki obecności steroli, saponin i triterpenów w miąższu. Wykazuje także aktywność przeciw wirusowi grypy, opryszczki i RSV.

Lepsze trawienie dzięki baobabowi

Jedna łyżka stołowa baobabu stanowi 18% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego. Poza regulacją pracy jelit, działa także jak prebiotyk, odżywiając i odbudowując florę jelitową oraz usprawniając trawienie i zapobiegając powstawaniu zaparć lub też hamując objawy biegunki. Może chronić przed takimi chorobami, jak wrzody i zapalenia jelit, a ponadto sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała.

Walory kulinarne baobabu

Owoce baobabu są bardzo aromatyczne, mają słodko-cierpki smak, przypominający owoce cytrusowe. Doskonale sprawdza się jako dodatek do napojów, koktajli, jogurtów i owsianki, a także do deserów – lodów i wypieków. Baobab można stosować jako naturalny zagęstnik do zup i sosów, a także przyrządzać z niego galaretki i dżemy. Można powiedzieć, że baobab pasuje niemal do wszystkiego, a dzięki jego niezwykłym właściwościom prozdrowotnym każdego dnia można sobie zaserwować solidną dawkę witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, które korzystnie wpłyną na kondycję organizmu. Jest także łatwo dostępny, w prostej formie, więc bez problemów można go włączyć do codziennej diety.

Czy warto wprowadzić baobab do diety?

Jak w przypadku każdego suplementu, także baobab może wywoływać skutki ubocze. Zawiera fityniany, taniny i kwas szczawiowy , które mogą zmniejszyć wchłanianie substancji odżywczych, a obecności cyklopropenoidowych kwasów tłuszczowych w oleju baobabu, mogą zakłócać syntezę kwasów tłuszczowych i przyczyniać się do problemów zdrowotnych. Jednak badania pokazują, że te szkodliwe związki są znacznie zmniejszone podczas przetwarzania i jest mało prawdopodobne, by stanowiły zagrożenie dla zdrowia. Jednak zanim się po niego sięgnie, warto skonsultować to z zaufanym lekarzem. Wiadomo jednak, że baobab zaliczany jest do superfood, co stawia go bardzo wysoko w rankingu naturalnych źródeł wielu korzyści zdrowotnych.

Źródła:
Baobab food products: a review on their composition and nutritional value. Chadare FJLinnemann ARHounhouigan JD
The acute effects of baobab fruit ( Adansonia digitata) on satiety in healthy adults. Garvey RClegg MCoe S
The impact of soluble dietary fibre on gastric emptying, postprandial blood glucose and insulin in patients with type 2 diabetes. Yu KKe MYLi WH
Dietary fiber and weight regulation. Howarth NCSaltzman ERoberts SB
The polyphenol-rich baobab fruit (Adansonia digitata L.) reduces starch digestion and glycemic response in humans. Coe SAClegg MArmengol MRyan L
White bread enriched with polyphenol extracts shows no effect on glycemic response or satiety, yet may increase postprandial insulin economy in healthy participants. Coe SRyan L
Effects of Dietary Fiber and Its Components on Metabolic Health. James M. LattimerMark D. Haub
The growing realization that chronic inflammation is crucial in many diseases opens new avenues for treatment. Philip Hunter
Protective Effect of Adansonia digitata against Isoproterenol-Induced Myocardial Injury in Rats. Ghoneim MAHassan AIMahmoud MG
Chemopreventive and remediation effect of Adansonia digitata L. Baobab (Bombacaceae) stem bark extracts in mouse model malaria. Adeoye AOBewaji CO
Health effects of dietary fiber. Otles SOzgoz S
Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. Jing YangHai-Peng WangLi Zhou
Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Slavin J
Role of dietary fiber in formation and prevention of small intestinal ulcers induced by nonsteroidal anti-inflammatory drug. Satoh H
The role of dietary fibre in inflammatory bowel disease. A. Pituch-Zdanowska, A. BanaszkiewiczP. Albrecht
Fiber for the treatment of hemorrhoids complications: a systematic review and meta-analysis. Alonso-Coello PMills EHeels-Ansdell D
Effect of fermentation on the nutrient and antinutrient composition of baobab (adansonia digitata) seeds and rice (oryza sativa) grains. Nnam NMObiakor PN
Modifications of hepatic drug metabolizing enzyme activities in rats fed baobab seed oil containing cyclopropenoid fatty acids. Andrianaivo-Rafehivola AASiess MHGaydou EM
Carbocyclic fatty acids in plants: Biochemical and molecular genetic characterization of cyclopropane fatty acid synthesis of Sterculia foetida. Xiaoming Bao, Sue Katz, Mike Pollard
Nutritional variation in baobab (Adansonia digitata L.) fruit pulp and seeds based on Africa geographical regions. Kinuthia U. Muthai,  Mbuthia S. Karori, Alice Muchugi

Kategorie bloga

Polecane artykuły

Kelp - Właściwości

Kelp - Właściwości

Bacopa Monniera

Bacopa Monniera