First slide First slide First slide

Swanson Polska - Blog o zdrowiu

Skuteczne enzymy trawienne dla każdego

Skuteczne enzymy trawienne dla każdego

Enzymy trawienne są niezbędne, by przetwarzać składniki pokarmowe w energię i wyłuskiwać z nich najważniejsze właściwości odżywcze. Zaburzenia w produkcji enzymów mogą mieć negatywny wpływ na cały organizm. Dlaczego więc warto dbać o ich prawidłowy poziom? Sprawdzimy, co na ten temat mówią badania naukowe.

Najważniejsze enzymy trawienne i ich rola w organizmie

By organizm mógł prawidłowo trawić i przetwarzać pożywienie, niezbędne są enzymy trawienne. Są one rodzajem białka występującego w komórkach, które wywołują, a raczej przyspieszają reakcje chemiczne, wespół z innymi chemikaliami w organizmie, takimi jak żółć czy kwas żołądkowy. Ich zadaniem jest niszczenie toksyn, budowanie mięśni oraz rozkład cząsteczek  jedzenia podczas trawienia. Enzymy trawienne występują we wszystkich odcinkach układu pokarmowego, organizm wytwarza je samodzielnie, ale wiele czynników może mieć wpływ na ich działanie (choroba, zbyt wysoka temperatura ciała, kontakt z chemikaliami i toksynami). Wtedy wszystkie procesy, wspomagane przez enzymy, ulegają pogorszeniu.

Enzymy trawienne wytwarzane są głównie w trzustce, żołądku i jelicie cienkim, ale znajdują się także w ślinie, rozpoczynając proces trawienia już na etapie żucia pokarmu.  Istnieją trzy główne rodzaje enzymów trawiennych. Są one podzielone na kategorie na podstawie reakcji, które pomagają katalizować:

  • Amylaza rozkłada skrobie i węglowodany na cukry. Wytwarzana jest w gruczołach ślinowych, trzustce i jelicie cienkim. W gruczołach ślinowych wytwarzana jest ptyalina, która działa na skrobię jeszcze podczas przeżuwania pokarmu oraz po jego przełknięciu.  Amylaza trzustkowa jest dostarczana do jelita cienkiego. Rozkłada cząsteczki skrobi na cukry, które przetwarzane są na glukozę i wchłaniane do krwioobiegu poprzez ściany jelita.
  • Proteaza rozkłada białka na aminokwasy. Jest wytwarzana w żołądku, trzustce i jelicie cienkim.
  • Lipaza rozkłada lipidy, które są tłuszczami i olejami, na glicerol i kwasy tłuszczowe. Wytwarzana jest w trzustce i jelicie cienkim.

Do istotnych enzymów, powstałych w dwunastnicy i jelicie cienkim, zalicza się również amylazę i nukleazę trzustkową, maltazę, trypsynę, chymotrypsynę, elastazę, lipazę trzustkową (te występują w soku trzustkowym), amylazę jelitową, laktazę, sacharazę, amitopeptydazy, karboksypeptydazy,  lipazy i nukleazy jelitowe (wchodzą one w skład soku jelitowego i biorą udział w końcowych rozkładzie składników pokarmowych). Wszystkie one współdziałają ze sobą, tworząc reakcje odpowiadające za prawidłowe trawienie.

Problemy z enzymami trawiennymi – co je powoduje?

Na nieprawidłowe funkcjonowanie organizmu może działać niemal wszystko, począwszy od czynników zewnętrznych, takich jak stres, po zaburzenia czysto fizjologiczne i biologiczne, jak choroby czy przyjmowane leki.  Aby prawidłowo funkcjonować, enzymy potrzebują odpowiedniej temperatury – optymalnej dla organizmu, a więc w przedziale między 36,1 a 37,2 stopnie Celsjusza. W wyższych temperaturach, a więc w przypadku gorączki, enzymy ulegają rozpadowi. Podobnie będzie z poziomem pH w żołądku, który również powinien być bardzo wyważony, ponieważ enzymy są bardzo czułe na zmiany środowiska, zarówno na zbyt kwaśne, jak i zbyt zasadowe. Także poważne schorzenia, takie jak zapalenia czy rak trzustki, zaburzenia odżywiania czy choroby układu pokarmowego mają wpływ na zmniejszenie ilości enzymów trawiennych. Nie bez znacznie są również inhibitory, czyli substancje chemiczne, powodujące zmniejszenie szybkości reakcji chemicznej. Mogą występować naturalnie w organizmie, ale bywa, że są przemycane z zewnątrz, np. podczas antybiotykoterapii.  Inhibitory pochodzące z antybiotyków mogą zakłócać prawidłową reakcję chemiczną enzymów. Stąd też mówi się o wyjałowieniu flory bakteryjnej podczas zażywania antybiotyków i pojawia się konieczność podawania probiotyków, by przywrócić równowagę.

Także dieta ma wpływ na aktywność enzymów w organizmie. Niektóre pokarmy zawierają enzymy trawienne, które niejako odciążają enzymy występujące w organizmie. Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta, która wspomoże organizm w budowaniu swojego naturalnego systemu.

Poziom enzymów trawiennych jest kwestią indywidualną dla każdego człowieka. Jakiekolwiek odchylenia od normy mogą skutkować zaburzeniami trawienia i problemami z przewodem pokarmowym, czyli między innymi nieodpowiednią pracą enzymów trawiennych. Na szczęście, istnieją także suplementy enzymatyczne, które mogą pomóc nie tylko zwalczać objawy nieprawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych, ale i wspomóc organizm w ich produkcji.

Suplementy enzymatyczne – enzymy dla każdego

Zanim zacznie się korzystać z dobrodziejstw suplementacji, należy pamiętać o diecie bogatej w owoce i warzywa, będących naturalnym źródłem enzymów trawiennych – ananasy, papaję, mango, miód, banany, awokado, kefiry, kiwi, imbir, kiszonki. Wiele z nich jest dostępnych przez cały rok, więc włączenie ich do codziennej diety nie powinno być problemem. Przy okazji są one źródłem innych cennych składników odżywczych. Można także stosować suplementy, oparte na bazie tych właśnie naturalnych składników, jeśli odczuwa się zaburzenia w organizmie związane z niewystarczającą produkcją enzymów trawiennych.

Enzymy trawienne bardzo często są składnikiem preparatów takich  jak odżywki dla sportowców. Warto korzystać z suplementów, które są źródłem wszystkich enzymów,  czyli takich,  które oddziałują zarówno na tłuszcze, jak i węglowodany oraz białka. Zagwarantuje to równowagę enzymatyczną i kompleksowe rozwiązanie problemów. Bardzo często suplementy zawierające enzymy trawienne są wzbogacane także innymi substancjami, mającymi wpływ na prawidłowe i bezproblemowe trawienne.

W przeciwieństwie do innych suplementów diety, enzymów trawiennych nie powinno się przyjmować w celach profilaktycznych, z myślą o polepszeniu funkcjonowania organizmu w zakresie trawienia. Może to bowiem przynieść odwrotne skutki -  problemy żołądkowo-jelitowe oraz ograniczone możliwości wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Zaleca się, by enzymy trawienne suplementować wyłącznie po konsultacji z lekarzem, mając zdiagnozowane problemy trawienne wynikające z niedostatecznego poziomu enzymów, duże ich wahania, w przypadku chorób lub też w związku z farmaceutykami, które mogły upośledzić działanie naturalnych enzymów.  Warto pamiętać, że na pierwszym miejscu powinna stać dieta i otwartość na wprowadzenie ewentualnych zmian w sposobie żywienia, co może skutkować poprawą poziomu naturalnie występujących w organizmie enzymów trawiennych.

Źródła:
Enzymes. Royal Society of Chemistry
Diagnosis, Prevention, and Treatment of Pancreatic Conditions. Columbia University Irving Medical Server
Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Gianluca Ianiro, Silvia Pecere, Valentina Giorgio
Fever: First aid by Mayo Clinic Staff
Pancreatitis. Overview by Mao Clinic Staff
Should You Add Enzyme Supplements to Your Shopping List? Mayo Expert Explains Pros & Cons. Sharon Theimer (Mao Clinic)
Updated Questions and Answers for Healthcare Professionals and the Public: Use an Approved Pancreatic Enzyme Product (PEP). U.S. Food and Drug Administration
Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Pavan R, Jain S, Shraddha, Kumar A.
A rapid method for the determination of honey diastase activity. Sakač N, Sak-Bosnar M.
Amylolytic activity in fruits: comparison of different substrates and methods using banana as model.
Bassinello PZ, Cordenunsi BR, Lajolo FM.
Regular consumption of sauerkraut and its effect on human health: a bibliometric analysis. Raak C, Ostermann T, Boehm K
Bacteriophage ecology in commercial sauerkraut fermentations. Lu Z, Breidt F, Plengvidhya V.

Zainteresował Cię ten materiał? Poleć go swoim znajomym

Kategorie bloga

Polecane artykuły

Kelp - Właściwości

Kelp - Właściwości

Bacopa Monniera

Bacopa Monniera