First slide First slide First slide

Swanson Polska - Blog o zdrowiu

PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI PYŁKU PSZCZELEGO

PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI PYŁKU PSZCZELEGO

Chcąc odpowiednio zadbać o swoje zdrowie, podnieść odporność, wzmocnić organizm i wspomóc się w walce z infekcjami – zazwyczaj sięga się po miód. Mało kto jednak wie, że pyłek pszczeli jest równie, a nawet bardziej skuteczny i posiada więcej właściwości prozdrowotnych. W poniższym artykule sprawdzimy, co na temat korzyści ze spożywania pyłku pszczelego mówią badania naukowe.

Co to jest pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli (lub pyłek kwiatowy) jest to mieszanka pyłku kwiatowego, nektaru, enzymów, miodu, wosku i wydzielin pszczelich. Jest zbierany przez żerujące pszczoły i transportowany ula, gdzie jest przechowywany i wykorzystywany jako pokarm dla kolonii. Ma postać maleńkich kuleczek, z których każda składa się z blisko 100 tysięcy mikroziarenek pyłków  różnych kwiatów (skład ziarenek zależny jest od obszaru, na którym żerują pszczoły). Pyłku pszczelego nie należy mylić z innymi produktami pszczelimi, takimi jak miód, mleczko pszczele lub plaster miodu. Produkty te nie mogą zawierać pyłku lub mogą zawierać inne substancje. Pyłek pszczeli jest sprzedawany jako suszony produkt. Znany jest także jako pierzga. Jest znacznie droższy od miodu i ceniony za wyjątkowe bogactwo składników odżywczych, aminokwasów, witamin i lipidów. Zawiera także ponad 250 substancji aktywnych, dlatego jest bardzo często stosowny jako naturalny środek przeciwdziałający różnego rodzaju infekcjom.

Co zawiera pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli zawiera zaskakująco dużo składników odżywczych, m.in. białko (nawet do 40%!), węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczone, witaminy, m.in. E, C witaminy z grupy B i beta-karoten, enzymy i przeciwutleniacze.  Zawiera także fitohormony oraz jest bogatym źródłem drogocennych pierwiastków, zwłaszcza fosforu i potasu, manganu, cynku, wapnia, żelaza, magnezu, sodu i miedzi.

Jednak wartość odżywcza pyłku zależy od roślin, z których został zebrany i pory roku. Badania wykazały, że pyłek pszczeli zebrany z roślin sosny zawiera około 7% białka, podczas gdy pyłek zebrany z palmy daktylowej zawiera go znacznie więcej, bo aż około 35%. Ponadto pyłek pszczeli zebrany wiosną ma znacznie inny skład aminokwasowy niż pyłek zebrany latem.

Korzyści wynikające ze stosowania pyłku pszczelego

Jako bogate źródło wielu cennych substancji czynnych i składników odżywczych, pyłek pszczeli wykazuje szerokie działanie korzystne dla zdrowia.

Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy

Pyłek pszczeli jest bogaty w różnorodne przeciwutleniacze , chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co zapobiega wielu przewlekłym chorobom, m.in. nowotworom i cukrzycy typu 2. Zawiera przede wszystkim flawonoidy, karotenoidy, kwercetynę, kaempferol i glutation. Badania wykazały, że przeciwutleniacze zawarte w pyłku pszczelim mogą zmniejszać przewlekłe stany zapalne, eliminować szkodliwe bakterie, zwalczać infekcje oraz zmniejszać wzrost i rozprzestrzenianie się nowotworów.  Zdolności te również są zależne od tego, z jakich kwiatów i w jakim okresie został zebrany pyłek, bowiem każdy cechuje się inną zawartością przeciwutleniaczy.

Obniża ryzyko chorób serca, zapobiega wzrostowi lipidów i cholesterolu we krwi

Badania wykazały, że pyłek pszczeli może obniżyć ryzyko chorób serca poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu. Ponadto, przeciwutleniacze zawarte w pyłku mogą chronić lipidy przed utlenianiem. Zapobiega to ich zlepianiu, a co za tym idzie – zwężaniu naczyń krwionośnych.

Wspomaga pracę wątroby i chroni ją przez toksynami

Badania przeprowadzone na zwierzętach potwierdzają korzystne działanie pyłku pszczelego na wątrobę – zwiększają jej zdolności detoksykacyjne, przyspieszają usuwanie toksyn takich jak aldehyd malonowy i mocznik z krwi. Ponadto, przeciwutleniacze chronią wątrobę przed uszkodzeniami przez toksyczne substancje, nawet takie, jak narkotyki. Pyłek pszczeli wspomaga też zdolności regeneracyjne wątroby.

Posiada właściwości przeciwzapalne

Pyłek pszczeli był tradycyjnie stosowany w celu zmniejszenia stanów zapalnych i obrzęków. Jego działanie porównuje się do niesteroidowych leków przeciwzapalnych, takich jak fenylobutazon, indometacyna, analgin i naproksen. Pyłek pszczeli zawiera wiele związków, w tym kwercetynę przeciwutleniającą, która obniża produkcję zapalnych kwasów tłuszczowych omega-6, takich jak kwas arachidonowy. Ponadto, związki roślinne w pyłku pszczelim mogą hamować procesy biologiczne, które stymulują produkcję hormonów zapalnych.

Działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia odporność

Pyłek pszczeli często stosowany jest jako naturalny środek na zwiększenie odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Badania wykazały, że może złagodzić także objawy alergii -  znacznie zmniejsza aktywację komórek tucznych, które uwalniają substancje chemiczne wywołujące alergię. Co więcej, badania potwierdziły, że pyłek pszczeli ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe i zabija potencjalnie szkodliwe bakterie, takie jak E. coli , SalmonellaPseudomonas aeruginosa , a także te, które powodują infekcje gronkowcem.

Przyspiesza gojenie ran i zapobiega infekcjom

Poprzez działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, pyłek pszczeli może wspomóc gojenie się ran, także tych powstałych po oparzeniach, a jego działanie w tym przypadku może być silniejsze niż standardowo stosowanych środków.  Działanie przeciwdrobnoustrojowe zapobiega także infekcjom, które utrudniają proces gojenia.

Posiada właściwości przeciwnowotworowe

Badania z udziałem zwierząt wykazały, że pyłek pszczeli może zapobiegać patologicznemu namnażaniu komórek. Hamuje wzrost guzów i stymuluje apoptozę – zaprogramowaną śmierś komórek – w przypadku raka prostaty, okrężnicy czy białaczki. Pyłek pszczeli z czystka ( Cistus incanus L. ) i białej wierzby ( Salix alba L. ) może mieć właściwości antyestrogenowe, co może zmniejszać ryzyko raka piersi, prostaty i macicy.

Łagodzi objawy menopauzy

Według badań, przyjmowanie suplementów z pyłkiem pszczelim może wspomóc walkę z przykrymi objawami menopauzy. 65% kobiet biorących udział w teście potwierdziło takie efekty, jak lepszy sen, mniejszą drażliwość, znacznie mniejsze i rzadsze uderzenia gorąca oraz poprawę nastroju i wzrost energii.

Poprawia metabolizm i wchłanianie składników odżywczych

Pyłek pszczeli zawiera witaminę C i bioflawonoidy, które zwiększają wchłanianie żelaza. Może wpomóc także absorbowanie większej ilości wapnia i fosforu dzięki wysokiej zawartości białka i aminokwasów.  Badania wykazały, że pyłek pszczeli może także poprawić przyrost masy mięśniowej, przyspieszać metabolizm, co poprawia ogólny stan zdrowia i wpływa na długowieczność.

Czy warto stosować suplementy z pyłkiem pszczelim?

Jeśli tylko nie posiada się alergii na pyłki czy ukąszenia pszczół, zdecydowanie warto po niego  sięgnąć. Jest łatwy do spożywania zarówno w formie naturalnej, jak i suplementów, a wciąż prowadzone badania potwierdzają jego korzystne działanie dla zdrowia. W razie wątpliwości – dobrze porozmawiać o suplementacji pyłkiem pszczelim z zaufanym lekarzem.

Źródła:
The protective effect of pollen extracts against allyl alcohol damage of the liver. Wójcicki JHinek ASamochowiec L.
Hepatoprotective potential of chestnut bee pollen on carbon tetrachloride-induced hepatic damages in rats. Yıldız OCan ZSaral O.
Anti-inflammatory effect of bee pollen ethanol extract from Cistus sp. of Spanish on carrageenan-induced rat hind paw edema. Maruyama HSakamoto TAraki Y.
Lipoxygenase interactions with natural flavonoid, quercetin, reveal a complex with protocatechuic acid in its X-ray structure at 2.1 A resolution. Borbulevych OYJankun JSelman SH.
Effect of plant flavonoids on immune and inflammatory cell function. Middleton E Jr.
Inhibitory effect of honeybee-collected pollen on mast cell degranulation in vivo and in vitro. Ishikawa YTokura TNakano N.
Antioxidant and antimicrobial properties of monofloral bee pollen. Fatrcová-Šramková KNôžková JKačániová M.
Biological activities of commercial bee pollens: antimicrobial, antimutagenic, antioxidant and anti-inflammatory.  Pascoal ARodrigues STeixeira A.
Bee Pollen as a Promising Agent in the Burn Wounds Treatment. Olczyk PKoprowski RKaźmierczak J.
Biological activity of propolis-honey balm in the treatment of experimentally-evoked burn wounds. Jastrzębska-Stojko ZStojko RRzepecka-Stojko A.
A steroid fraction of chloroform extract from bee pollen of Brassica campestris induces apoptosis in human prostate cancer PC-3 cells. Wu YDLou YJ.
Antioxidant effects of flavonoid from Croatian Cystus incanus L. rich bee pollen. Sarić ABalog TSobocanec SKusić B.
Anti-Atherogenic Activity of Polyphenol-Rich Extract from Bee Pollen. Rzepecka-Stojko AStojko JJasik KBuszman E.
Protective Effect of Polyphenol-Rich Extract from Bee Pollen in a High-Fat Diet. Rzepecka-Stojko AKabała-Dzik AKubina RJasik KKajor MWrześniok DStojko J.
Bee pollen improves muscle protein and energy metabolism in malnourished old rats through interfering with the Mtor signaling pathway and mitochondrial activity. Salles JCardinault NPatrac VBerry A.
Biological and therapeutic properties of bee pollen: a review. Denisow BDenisow-Pietrzyk M.
Biological and therapeutic properties of bee pollen: a review. Denisow BDenisow-Pietrzyk M.
Bee pollen: chemical composition and therapeutic application. Komosinska-Vassev KOlczyk PKaźmierczak JMencner LOlczyk K.
Bee pollen and honey for the alleviation of hot flushes and other menopausal symptoms in breast cancer patients. Münstedt KVoss BKullmer U
Femal, a herbal remedy made from pollen extracts, reduces hot flushes and improves quality of life in menopausal women: a randomized, placebo-controlled, parallel study. Winther KRein EHedman C.
Effects of an herbal medication containing bee products on menopausal symptoms and cardiovascular risk markers: results of a pilot open-uncontrolled trial. Georgiev DBMetka MHuber JC.
Effect of bee pollen levels on productive, reproductive and blood traits of NZW rabbits. Attia YAAl-Hanoun AEl-Din AE,
Acute hypersensitivity to ingested processed pollen. Prichard MTurner KJ.
Probable interaction between warfarin and bee pollen. Hurren KMLewis CL.
Effects of propolis on warfarin efficacy. Akbay EÖzenirler Ç1Çelemli ÖG.

Kategorie bloga

Polecane artykuły

Kelp - Właściwości

Kelp - Właściwości

Bacopa Monniera

Bacopa Monniera