First slide First slide First slide

Swanson Polska - Blog o zdrowiu

POZYTYWNE WŁAŚCIWOŚCI LIŚCIA OLIWNEGO

POZYTYWNE WŁAŚCIWOŚCI LIŚCIA OLIWNEGO

Prozdrowotne właściwości liści oliwnych są znane już od starożytności. Stosowano je na podniesienie odporności, problemy skórne, infekcje grzybiczne, bakteryjne i wirusowe oraz na obniżenie gorączki. Egipcjanie mumifikowali z ich pomocą zwłoki, z kolei Rzymianie traktowali jak symbol zwycięstwa i dekorowali nimi głowy osób o wybitnych osiągnięciach.  Okazuje się, że ekstrakt z liścia oliwnego z powodzeniem stosowany jest do dzisiaj. W poniższym artykule sprawdzimy, co o jego właściwościach mówią badania naukowe.

Dlaczego wykorzystuje się liście oliwne?

Ekstrakt z liści oliwnych pozyskuje się z drzewa oliwnego, rosnącego głównie w klimacie śródziemnomorskim. Drzewo to, wykorzystywane od wieków, często jest wspominane w starożytnych pismach, a także w Biblii, stało się symbolem zarówno zdrowia i długowieczności, jak i sukcesów. Ponadto, od wieków wiadomo, że dieta śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych, w dużym stopniu chroni przez przewlekłymi chorobami układu sercowo-naczyniowego, co związane jest z zwiększonym wykorzystaniem w niej oliwy z oliwek, liści oliwnych i owoców drzewa oliwnego. Nic więc dziwnego, że także medycyna zaczęła wykorzystywać te środki do zapobiegania chorobom.

Czemu liście oliwne zawdzięczają swoje prozdrowotne właściwości? Zawierają substancję zwaną  oleuropeiną, która odpowiada za niezwykłą odporność drzewa, przyczyniającą się do jego długowieczności. Oleuropeina wchodzi w skład polifenoli, które wykazują silnie działanie antyoksydacyjne i znacznie wpływają na wzmocnienie odporności organizmu, poprzez mobilizację komórek systemu immunologicznego do walki ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi – bakteriami, wirusami i grzybami, i przeciwdziałając rozwijaniu się stanów zapalnych. Badania wykazują, że stosownie środków zawierających polifenole może skutecznie chronić, a także wspomóc regenerację organizmu w przypadku zagrożenia czynnikami chorobotwórczymi.

Właściwości ekstraktu z liścia oliwnego

W zasadzie można przyjąć, że substancje zawarte w liściach oliwnych wykazują pozytywne działanie na cały organizm. Przyczyniają się zarówno do poprawy funkcjonowania układu nerwowego, jak i wielu innych. Chronią układ trawienny i centralny układ nerwowy, hamują wzrost mikroorganizmów, zmniejszają ryzyko raka oraz bodźce bólowe, mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, zapobiegają uszkodzeniu komórek. Ponadto, ekstrakt z liści oliwnych zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, obniża ciśnienie krwi, pomaga w leczeniu cukrzycy typu drugiego, wspomaga odchudzanie, zwiększa odporność oraz pozytywnie oddziałuje na skórę, w tym zwalcza wirusa opryszczki.

Przykłady działania liści oliwnych

Sprawdzimy, co wykazały badania odnośnie konkretnych schorzeń, na które zastosowano ekstrakty z liści oliwnych.

Opryszczka

Położenie na zakażone miejsce nasączonego ekstraktem z liści oliwnych wacika, może znacznie zmniejszyć zdolność wirusa opryszczki do rozprzestrzeniania się na otaczające komórki. Jego przeciwwirusowe i przeciwzapalne właściwości mogą wspomóc w zwalczaniu patogenów i  regeneracji uszkodzonych komórek skóry.

Alzheimer i Parkinson

Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, które wykazuje oleuropeina, ekstrakt z liści oliwnych może zapobiec uszkodzeniu komórek i wchłanianiu przez nie wolnych rodników, co ma istotny wpływ na zdrowie i kondycję układu nerwowego. Może więc chronić przez takimi chorobami, jak Alzheimer czy Parkinson.

Choroby serca

Badania wykazują, że ekstrakt z liścia oliwnego może mieć pozytywny wpływ na zwalczanie przyczyn miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego poprzez zdolność do obniżania poziomu cholesterolu, co zapobiega niebezpiecznemu zwężaniu tętnic. Ponadto, wyciąg z liścia oliwnego może pomóc obniżyć skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, co może zmniejszyć ryzyko udaru i zawału serca.  

Cukrzyca typu 2

Zdaniem naukowców, ekstrakt z liści drzewa oliwnego może się przyczynić do poprawy i uregulowania wydzielania przez organizm insuliny, co zapobiegnie np. hiperinsulinemi, zmniejszy hiperglikemię i poziom glukozy we krwi oraz zniweluje objawy stresu oksydacyjnego, który może mieć wpływ na nieporządne reakcje organizmu.

Warto jednak wspomnieć, że badania w kierunku oddziaływania ekstraktu z liścia oliwnego na organizm w zakresie przeciwdziałania cukrzycy prowadzone były głównie na zwierzętach. Jeśli chodzi o testy w udziałem ludzi, również wykazały pozytywne rezultaty – osoby przyjmujące suplementy z ekstraktem z liści oliwnych obniżyły poziom cukru we krwi i insuliny na czczo, jednak wartości te zmieniały się na przestrzeni dnia, przez co potrzeba dalszych badań, by sprawdzić faktycznie, długofalowe działanie.

Utrata masy ciała

Uważa się, że ekstrakt z liścia oliwnego zapobiega otyłości poprzez regulację ekspresji genów wpływających na przyrost masy ciała. Może także pomóc w ograniczeniu przyjmowania pokarmu.

Mniejsze ryzyko raka

To również ma związek z antyoksydacyjnymi właściwościami liści oliwnych, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i struktur DNA, co ma istotny wpływ na odporność organizmu względem nowotworów.

Czy stosowanie ekstraktu z liści oliwnych jest bezpieczne?

Jak w przypadku większości naturalnych środków wykazujących prozdrowotne właściwości, należy zachować zasadę ograniczonego zaufania i mieć na uwadze wyłącznie sprawdzone źródła i czyste suplementy o pewnym składzie. Ryzyko powikłań nie jest duże, jednak warto zasięgnąć opinii lekarza, szczególnie w przypadku, jeśli już cierpi się na któreś ze schorzeń, w którego leczenie chce się wspomóc ekstraktem z liści oliwnych. Warto zasięgnąć opinii o interakcjach liści oliwnych ze specjalistycznymi środkami medycznymi oraz mieć świadomość wystąpienia reakcji alergicznych. W przypadku ekstraktu z liści oliwnych najczęściej dotykają one układu oddechowego.

Źródła:

Atai Z, et al. (2016). Antimicrobial efficacy of olive leaf extract: A systematic review of in vitro study.
Olive Leaf Extract Improves the Atherogenic Lipid Profile in Rats Fed a High Cholesterol Diet. Ercument Olmez , Kamil Vural , Sule Gok
 Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trial. Stacey Lockyer Ian Rowland, Jeremy Paul Edward Spencer
Anti-HSV type-1 activity of olive leaves extract crude form acting as a microemulsion dosage form. Rania Abdelmonem Khattab, Alaa El-Din Shawky Hosny, Mostafa Ali Abdelkawy
Traditional Uses, Phytochemistry, and Pharmacology of Olea europaea (Olive). Muhammad Ali Hashmi,Afsar Khan,Muhammad Hanif
The antioxidant system in Olea europaea to enhanced UV-B radiation also depends on flavonoids and secoiridoids. Dias MCPinto DCGAFreitas H
Cultivar-Dependent Anticancer and Antibacterial Properties of Silver Nanoparticles Synthesized Using Leaves of Different Olea Europaea Trees. De Matteis VRizzello LIngrosso C.
The metabolic and vascular protective effects of olive (Olea europaea L.) leaf extract in diet-induced obesity in mice are related to the amelioration of gut microbiota dysbiosis and to its immunomodulatory properties. Vezza TRodríguez-Nogales AAlgieri F.
Dry olive leaf extract attenuates DNA damage induced by estradiol and diethylstilbestrol in human peripheral blood cells in vitro. Topalović DDekanski DSpremo-Potparević B

Zainteresował Cię ten materiał? Poleć go swoim znajomym

Polecane artykuły

Kelp - Właściwości

Kelp - Właściwości

Bacopa Monniera

Bacopa Monniera