First slide First slide First slide

Swanson Polska - Blog o zdrowiu

LAPACHO SWANSON

LAPACHO SWANSON

Lapacho, inaczej pau d'arco lub ipe roxo,” to preparat wytworzony z wewnętrznej kory kilku gatunków drzew Tabebuia, rosnących w Ameryce Środkowej i Południowej.  Hebrata Inków, bo tak również nazywa się lapacho, znana jest z wielu właściwości prozdrowotnych i ma bardzo szerokie zastosowanie, jednak budzi również wiele kontrowersji.  Co na jej temat mówią badania naukowe?

Co to jest Lapacho i do czego się je wykorzystuje?

Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa), to nazwa drzewa rosnącego w lasach deszczowych Ameryki Środkowej i Południowej, od wieków cenionego między innymi przez plemiona Inków za właściwości prozdrowotne, mogące pomóc niemalże we wszystkich dolegliwościach. Z wewnętrznej warstwy jego kory pozyskuje się susz, na bazie którego przygotowuje się napój nazywany właśnie lapacho czy też herbatą Inków, pomagający m.in. w leczeniu żołądka, stanów zapalnych różnego pochodzenia i chorób skóry. Drzewo Tabebuia ma także inne zastosowanie. Jego niezwykle gęste i odporne na gnicie drewno jest wykorzystywane przez rdzennych mieszkańców do wytarzania mocnych łuków myśliwskich. 

Na co może pomóc lapacho?

Warto zaznaczyć, że badania w kierunku oddziaływania lapacho na organizm przeprowadzane były głównie na zwierzętach lub też w sztucznym środowisku laboratoryjnym. Znane są jednak dowody stosowania lapacho przez Indian Ameryki łacińskiej, stąd też przypuszczenia o prozdrowotnym działaniu kory drzewa.

Swoje potencjalne korzystne dla zdrowia działanie herbata Inków zawdzięcza wielu cennym dla zdrowia składnikom, m.in pierwiastkom mineralnym, takim jak wapń, żelazo, magnez, mangan oraz potas, a także kwercetynie, karnasolowi, koenzymowi Q10, alkaloidom, kwasom hydrobenzoesowym oraz saponinom steroidowym. Widać więc, że jego zastosowanie będzie szerokie, a działanie na organizm wielokierunkowe. Jednak szczególne właściwości przypisuje się związkom zwanym naftochinonami- lapacholowi, który ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, bakteriobójcze i przeciwwirusowe i beta-lapachonowi.

Jakich konkretnie właściwości prozdrowotnych można się dopatrywać w lapacho? Badania wykazują, że herbata Inków hamuje procesy, które umożliwiają bakteriom i grzybom pobieranie tlenu i rozwój, ograniczają wnikanie drobnoustrojów chorobotwórczych i rozwój bakterii zakaźnych, w tym Helicobacter pylori, bakterii, która atakuje wyściółkę żołądka, powodując wrzody. Ponadto, doświadczenia Indian Ameryki łacińskiej sugerują prozdrowotne działanie lapacho w przypadku gorączki i biegunki. Wywar z całej rośliny stosowano także jako lek na malarię i anemię, a także w przypadku infekcji gardła, a nawet leczenia cukrzycy. Sugeruje się, że lapacho ma także swoje zastosowanie w przypadku zapalenia stawów czy choroby Parkinsona, łagodzi infekcje, zmniejsza stany zapalne i wspomaga  trawienie. Korę drzewa stosowało się także zewnętrznie – po przegotowaniu jako okład w leczeniu stanów zapalnych skóry, grzybicy, wyprysków i ran. Posiada także zdolności wypłukiwania toksyn z organizmu oraz chroni przez nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami układu krążenia.

Badania laboratoryjne wykazały, że lapacho pobudza komórki układu odpornościowego, zwane makrofagami. Pomaga zwalczać bakterie takie jak gronkowce i paciorkowce oraz grzyby, np. Candidię, a także wirusy, w tym wirus opryszczki i grypowe. Dlatego mówi się, że lapacho posiada właściwości wspierające układ odpornościowy i zwiększające jego możliwości.  Ponadto, badania przeprowadzone na myszach wykazały, że ekstrakt z kory hamuje lipazę trzustkową, czyli enzym, który pomaga ciału trawić i wchłaniać tłuszcz z diety. Zablokowanie go zmniejsza trawienie tłuszczu, powodując mniejsze przyswajanie kalorii, co sprzyja utracie wagi. Trudno jednak o naukowe dowody na takie samo oddziaływanie lapacho na organizm ludzki.  Mogłoby się to wiązać z szeregiem przykrych skutków ubocznych.

Działanie przeciwnowotworowe lapacho

Indianie Ameryki Łacińskiej z wielu plemion stosowali lapacho jako lek na różne odmiany raka, w tym raka szyjki macicy czy białaczkę. Stosowano wywary, nalewki, maści i herbaty, by zwalczyć objawy chorób nowotworowych. Niestety, do tej pory nie przeprowadzono wystarczającej ilości badań, które jednoznacznie potwierdzałyby skuteczność herbaty Inków w walce z rakiem, jednak ze względu na obecność związku – lapacholu – który charakteryzuje się działaniem przeciwnowotworowym, sugeruje się, że wyciąg z kory może wspomóc organizm w zwalczaniu komórek rakowych, np. w przypadku raka płuc i wątroby, jednak potwierdzono to wyłącznie w warunkach laboratoryjnych. Z badań przeprowadzonych na zwierzętach wynika, że lapachol może także wpływać niszcząco na komórki nowotworowe pochodzenia zwierzęcego, np. mięsaki. Podczas tych badań nie potwierdzono jednak wpływu na białaczkę ani inne rodzaje nowotworów.

Badania na skuteczność lapacholu u ludzi zaczęto przeprowadzać dopiero pod koniec lat 60. ubiegłego wieku. Okazały się obiecujące – wykazały pozytywną aktywność lapacholu względem niektórych rodzajów nowotworów, ale odkryto również inne jego działanie, rażąco przeciwne. Zwiększone dawki lapacholu mogą przynosić wręcz odwrotne skutki, czyli zwiększać ryzyko przerzutów oraz stymulować zmiany w DNA, co może przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Lapachol okazał się także silnie toksyczny, mogący wywołać wyjątkowo niebezpieczne reakcje organizmu, w związku z tym badania z udziałem ludzi przerwano, a kwestia faktycznej skuteczności herbaty Inków nie została rozstrzygnięta.

Lapacho jako sumplement

Kora krojona z drzewa lapacho jest częstym składnikiem suplementów pomocnych w walce ze schorzeniami wynikającymi z problemów bakteryjnych i grzybicznych. Jego zawartość w nich jest na tyle mała, że nie powinna negatywnie oddziaływać na organizm. Można go dostać także w formie samodzielnego preparatów, zarówno  proszków, jak i ekstraktów oraz tabletek. Przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych badania wykazują, że najskuteczniejsze działanie przeciwnowotworowe ma właśnie ekstrakt, jednak duża dawka, która byłaby konieczna, by wejść w reakcję z nowotworem i zniszczyć go, jest jednocześnie toksyczna dla organizmu i niebezpieczna. Stąd też brak jednoznacznych badań i potwierdzeń zarówno na skuteczność, jak i bezpieczeństwa stosowania lapacho. Przed rozpoczęciem suplementacji jest więc konieczne, by skonsultować się z lekarzem i zapoznać ze wszystkimi możliwymi skutkami ubocznymi, które mogą objawiać się m.in. nudnościami, niedokrwistością, odbarwieniem moczu czy rozrzedzeniem krwi. Warto także sięgać po suplementy wyłącznie sprawdzonych producentów.

Źródła:
Lapachol and lapachone analogs: a journey of two decades of patent research(1997-2016). Hussain HGreen IR.
Red Lapacho (Tabebuia impetiginosa)--a global ethnopharmacological commodity? Gómez Castellanos JRPrieto JMHeinrich M.
Synthesis and evaluation of bioactive naphthoquinones from the Brazilian medicinal plant, Tabebuia avellanedae. Yamashita MKaneko MTokuda H.
Antifungal activity of Paraguayan plants used in traditional medicine. Portillo AVila RFreixa BAdzet T.
β-Lapachone activity in synergy with conventional antimicrobials against methicillin resistant Staphylococcus aureus strains. Macedo LFernandes TSilveira L.
Tabebuia avellanedae naphthoquinones: activity against methicillin-resistant staphylococcal strains, cytotoxic activity and in vivo dermal irritability analysis. Pereira EMMachado Tde BLeal IC.
Selective growth-inhibiting effects of compounds identified in Tabebuia impetiginosa inner bark on human intestinal bacteria. Park BSKim JRLee SEKim KS.
The inflammation theory of disease. The growing realization that chronic inflammation is crucial in many diseases opens new avenues for treatment. Philip Hunter.
Analgesic and anti-inflammatory effects in animal models of an ethanolic extract of Taheebo, the inner bark of Tabebuia avellanedae. Lee MHChoi HMHahm DH.
In vitro and in vivo anti-inflammatory effects of taheebo, a water extract from the inner bark of Tabebuia avellanedae. Byeon SEChung JYLee YG.
Anti-inflammatory constituents from Tabebuia avellanedae. Suo MIsao HKato H.
β-Lapachone suppresses neuroinflammation by modulating the expression of cytokines and matrix metalloproteinases in activated microglia. Lee EJKo HMJeong YH.
Anti-inflammatory cyclopentene derivatives from the inner bark of Tabebuia avellanedae. Zhang LHasegawa IOhta T.
Growth inhibition of estrogen receptor positive human breast cancer cells by Taheebo from the inner bark of Tabebuia avellandae tree. Mukherjee BTelang NWong GY.
Bioactive Properties of Tabebuia impetiginosa-Based Phytopreparations and Phytoformulations: A Comparison between Extracts and Dietary Supplements. Pires TCDias MICalhelha RC.
Evaluation of efficacy and safety of orlistat in obese patients. Suyog S. JainSunita J. RamanandJaiprakash B. Ramanand.
Ethanolic extract of Taheebo attenuates increase in body weight and fatty liver in mice fed a high-fat diet. Choi WHUm MYAhn J.
The anti-obesity effect of Taheebo (Tabebuia avellanedae Lorentz ex Griseb) extract in ovariectomized mice and the identification of a potential anti-obesity compound. Iwamoto KFukuda YTokikura C.
Lapacho tea (Tabebuia impetiginosa) extract inhibits pancreatic lipase and delays postprandial triglyceride increase in rats. Kiage-Mokua BNRoos NSchrezenmeir J.
β-Lapachone Inhibits Lung Metastasis of Colorectal Cancer by Inducing Apoptosis of CT26 Cells. Kee JYHan YHPark J.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainteresował Cię ten materiał? Poleć go swoim znajomym

Polecane artykuły

Kelp - Właściwości

Kelp - Właściwości

Bacopa Monniera

Bacopa Monniera