First slide First slide First slide

Swanson Polska - Blog o zdrowiu

KOPER WŁOSKI I JEGO WŁAŚCIWOŚCI

KOPER WŁOSKI I JEGO WŁAŚCIWOŚCI

Koper włoski, inaczej zwany fenkułem - Foeniculum vulgare -  jest wyjątkowo aromatyczną rośliną kulinarną i leczniczą. Ma charakterystyczne, zielono-białe bulwy, pierzaste liście i żółte kwiaty. Jego aromat przypomina anyż, a łagodny smak podobny jest do lukrecji. Najsilniejszy jest smak nasion, bo w nim zawarte są olejki eteryczne. Jakie walory, poza kulinarnymi, posiada koper włoski? Czy warto wprowadzić do go diety? Sprawdzimy, co na temat jego korzyści prozdrowotnych mówią badania naukowe.

Koper włoski – jakie posiada składniki odżywcze?

Fenkuł posiada wiele zastosowań kulinarnych. Doskonale pasuje do letnich sałatek oraz jako dodatek do zup, nadając wyjątkowy aromat. Z kolei nasiona kopru włoskiego oferują wiele korzyści zdrowotnych. Badania potwierdzają ich działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Koper włoski jest wyjątkowo pożywny. Zarówno jego cebula (bulwa), jak i nasiona, posiadają mnóstwo składników odżywczych. Mają niską kaloryczność, ale zawierają sporo witamin i minerałów. Świeża bulwa kopru włoskiego jest dobrym źródłem witaminy C, niezwykle istotnej dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów, w tym krwionośnego i immunologicznego. Jest także silnym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami, bierze też udział w procesie naprawy tkanek i syntezy kolagenu.

Nasiona i bulwa kopru włoskiego zwierają także mangan, niezbędny dla aktywacji enzymów, metabolizmu, ochrony komórek, rozwoju kości, regulacji poziomu cukru we krwi i gojenia się ran. Oprócz tego, znajdą się w nich także potas, magnez i wapń.

Fenkuł jako cenne źródło przeciwutleniaczy

Zdaje się, że największą zaletą kopru włoskiego, zarówno bulwy, jak i nasion, jest ogromna liczba przeciwutleniaczy i innych związków roślinnych, mających istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Badania wykazały, że olejek eteryczny z rośliny zawiera ponad 87 lotnych związków, w tym polifenolowe przeciwutleniacze takie jak kwas rozmarynowy, kwas chlorogenowy, kwercetyna i apigenina, które wykazują silne działanie przeciwzapalne. Osoby przestrzegające diety bogatej w te przeciwutleniacze mają mniejsze prawdopodobieństwo chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, otyłość, rak, choroby neurologiczne i cukrzyca typu 2. Co więcej, w nasionach kopru włoskiego znajduje się ponad 28 związków, w tym anetol, fenchon, metylochawolol i limonen. Anetol ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, co potwierdziły badania przeprowadzone na zwierzętach. Z kolei limonen pomaga zwalczać wolne rodniki i chroni komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez niektóre choroby przewlekłe.

Koper włoski na odchudzanie

Choć badania w tym kierunku nie są jednoznaczne, wiele wskazuje na to, że nasiona kopru włoskiego mogą hamować apetyt. Bardziej prawdopodobne jest to, że pomaga w trawieniu, poprzez stymulowanie soków żołądkowych i pobudzenie ruchów jelit, co łagodzi ból wywołany wzdęciami i pomaga niwelować uczucie ciężkości. Niektóre badania wykazały, że pijąc 250ml herbaty z 2 gramami nasion kopru włoskiego przed obiadem zmniejsza się poczucie głodu i apetytu. Inne z kolei udowodniły, że różnice w spożyciu kalorii są niewielkie, nie nastąpiło też znacznie obniżenie wagi. Warto jednak wprowadzić koper włoski do diety w przypadku problemów trawiennych i dla zniwelowania dyskomfortu związanego z obfitymi posiłkami. Jest bezpieczny zarówno dla niemowląt, jak i osób starszych, dlatego często stosuje się go do walki z zaparciami.

Fenkuł a zdrowie serca

Ze względu na dużą zawartość błonnika, koper włoski może zmniejszać poziom cholesterolu, a co za tym idzie – ograniczać ryzyko niektórych chorób serca i problemów z układem krążenia. Jedna szklanka bulwy fenkuła (np. w formie sałatki) zawiera 3 gramy błonnika, co zapewnia 11% dziennego zapotrzebowania. Ponadto, koper włoski i jego nasiona zawierają również składniki odżywcze, takie jak magnez, potas i wapń, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia serca, np. poprzez regulację ciśnienia krwi.

Właściwości przeciwnowotworowe kopru włoskiego

Anetol - jeden z głównych związków aktywnych w nasionach kopru włoskiego - wykazuje właściwości mogące pomóc w zwalczaniu raka. Hamuje wzrost i indukuje apoptozę komórek rakowych. Badania przeprowadzono głównie w oparciu o raka piersi i tutaj widać było największą skuteczność.  Badania na zwierzętach sugerują również, że ekstrakt z nasion może chronić przed rakiem wątroby. Nadal jednak potrzeba więcej dowodów na skuteczność kopru włoskiego w przypadku nowotworów u ludzi.

Fenkuł a laktacja

Wykazano, że koper włoski ma właściwości galaktogenne, co oznacza, że ​​pomaga zwiększyć wydzielanie mleka. Badania sugerują, że odpowiedzialne są za to substancje znajdujące się w anetolu, takie jak dianetol i fotoanetol. Koper włoski może także zwiększać poziom prolaktyny we krwi - hormonu, który sygnalizuje ciału wytwarzanie mleka matki. Stąd też jego popularność wśród matek, chcących zwiększyć swoją laktację. Warto jednak zachować ostrożność, ponieważ badania wykazały, że nadmiar kopru włoskiego, spożywanego przez matkę karmiącą dziecko piersią, może się przyczynić do słabszego przyrostu masy ciała u dzieci.

Jakie jeszcze korzyści wynikają ze spożywania kopru włoskiego?

  •        Posiada właściwości antybakteryjne
  •        Zmniejsza stany zapalne
  •        Wpływa na sprawność umysłową – może zmniejszać niedobory pamięci
  •        Łagodzi objawy menopauzy i poprawia funkcje seksualne

Warto jednak zauważyć, że jakiekolwiek działanie kopru włoskiego może być zauważalne dopiero po wprowadzeniu go na stałe do diety, nie zaś przy okazjonalnym spożyciu.

Czy warto wprowadzić koper włoski do diety?

Choć fenkuł uchodzi za bezpieczną roślinę, są pewne obawy dotyczące bezpieczeństwa bardziej skoncentrowanych źródeł kopru, takich jak ekstrakty i suplementy. Ma silne właściwości estrogenowe, co oznacza, że ​​działa podobnie do hormonu estrogenu. Chociaż może to pomóc złagodzić objawy menopauzy , może być niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Ze względu na potencjalną teratogenność rośliny, mogącą wywołać zaburzenia wzrostu i rozwoju płodu. Badanie oceniające teratogenność olejku eterycznego z kopru włoskiego wykazało, że wysokie dawki mogą mieć toksyczny wpływ na komórki płodu. Dlatego też kobiety w ciąży powinny unikać przyjmowania suplementów lub olejków eterycznych z tej rośliny.

Koper włoski może również wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym pigułkami estrogenowymi i niektórymi lekami przeciwnowotworowymi , dlatego należy poinformować lekarza, zanim przystąpi się do samodzielnej suplementacji.

Koper włoski z pewnością może urozmaicić codzienną kuchnię ze względu na swój bogaty aromat i ciekawy smak. Zanim jednak sięgnie się po suplementy, warto skonsultować się z zaufanym lekarzem.

Źródła:
Vitamin C in Health and Disease: Its Role in the Metabolism of Cells and Redox State in the Brain. Rodrigo Figueroa-MéndezSelva Rivas-Arancibia.
Vitamins C and E: Beneficial effects from a mechanistic perspective. Maret G. Traber, Jan F. Stevens.
Essential Nutrients for Bone Health and a Review of their Availability in the Average North American Diet. Charles T PriceJoshua R Langford, Frank A Liporace.
Foeniculum vulgare Mill: A Review of Its Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Contemporary Application, and Toxicology. Shamkant B. BadgujarVainav V. PatelAtmaram H. Bandivdekar.
The Role of Polyphenols in Human Health and Food Systems: A Mini-Review. Hannah Cory, Simone Passarelli, John SzetoMartha TamezJosiemer Mattei.
Anethole and Its Role in Chronic Diseases. Ana Clara Aprotosoaie Irina-Iuliana Costache Anca Miron.
D-limonene Exhibits Anti-Inflammatory and Antioxidant Properties in an Ulcerative Colitis Rat Model via Regulation of iNOS, COX-2, PGE2 and ERK Signaling Pathways. Lihua Yu Jing Yan Zhiguang Sun.
Juice Components and Antioxidant Capacity of Four Tunisian Citrus Varieties. Moufida Saidani Tounsi Wissem Aidi WannesInes Ouerghemmi.
Fennel (Foeniculum vulgare) and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) Tea Drinking Suppresses Subjective Short-term Appetite in Overweight Women. JiYoung Bae, JiEun KimRyowon Choue.
The Effect of Foeniculum Vulgare (Fennel) on Body Composition in Postmenopausal Women with Excess Weight: A Double-blind Randomized Placebo-controlled Trial. Nafiseh SaghafiMasumeh Ghazanfarpour, Talat Khadivzadeh.
Dietary fibre intake and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. Diane E Threapleton, Darren C GreenwoodCharlotte E L Evans.
Nutritional Recommendations for Cardiovascular Disease Prevention. Sigal Eilat-Adar, Tali SinaiChaim Yosefy, Yaakov Henkin.
The Importance of Potassium in Managing Hypertension. Mark C Houston.
Anethole Suppressed Cell Survival and Induced Apoptosis in Human Breast Cancer Cells Independent of Estrogen Receptor Status. Ching Hui Chen Linda A deGraffenried.
Chloroform Fraction of Foeniculum Vulgare Induced ROS Mediated, Mitochondria-Caspase-Dependent Apoptotic Pathway in MCF-7, Human Breast Cancer Cell Line. Fareeduddin Quadri Syed Ayman I Elkady Furkhan Ahmed Mohammed .
Antioxidant and Anticarcinogenic Effects of Methanolic Extract and Volatile Oil of Fennel Seeds (Foeniculum Vulgare). Ragaa Hosny Mohamad Amal Mohamad El-BastawesyMohamad Gamil Abdel-Monem.
Pharmacological Overview of Galactogogues. Felipe Penagos Tabares, Juliana V. Bedoya Jaramillo, Zulma Tatiana Ruiz-Cortés.
The use of herbal medicines during breastfeeding: a population-based survey in Western Australia. Tin Fei Sim, Jillian SherriffH Laetitia Hattingh.
Maternal experiences with and sources of information on galactagogues to support lactation: a cross-sectional study. Alessandra N Bazzano, Lauren Cenac, Amelia J Brandt.
Inhibitory Effect of Different Fennel (Foeniculum Vulgare) Samples and Their Phenolic Compounds on Formation of Advanced Glycation Products and Comparison of Antimicrobial and Antioxidant Activities. Maryam Salami Mehdi Rahimmalek Mohammad Hossein Ehtemam.
New Insights on the Anti-Inflammatory Effect of Some Egyptian Plants Against Renal Dysfunction Induced by Cyclosporine. A B Shalby A H HamzaH H Ahmed.
Cholinergic Basis of Memory-Strengthening Effect of Foeniculum Vulgare Linn. Hanumanthachar Joshi Milind Parle.
Effect of Fennel on the Health Status of Menopausal Women: A Systematic and Meta-analysis. Talat Khadivzadeh, Mona Najaf NajafiLeila Kargarfard.
Evaluation of the Teratogenicity of Fennel Essential Oil (FEO) on the Rat Embryo Limb Buds Culture. S N Ostad B KhakinegadO Sabzevari.
Developing a Molecular Roadmap of Drug-Food Interactions. Kasper Jensen,  Yueqiong Ni,  Gianni Panagiotou.

Kategorie bloga

Polecane artykuły

Kelp - Właściwości

Kelp - Właściwości

Bacopa Monniera

Bacopa Monniera