First slide First slide First slide

Swanson Polska - Blog o zdrowiu

CZARNUSZKA I OLEJ Z CZARNUSZKI - MAŁE ZIARENKA O WIELKIEJ MOCY

CZARNUSZKA I OLEJ Z CZARNUSZKI - MAŁE ZIARENKA O WIELKIEJ MOCY

O tym, jak wiele korzyści mogą przynieść nasiona czarnuszki, wiedzieli już starożytni Egipcjanie. Mówi się, że wywar z nich to napój Bogów, a faraonowie prosili, by po śmierci do ich sarkofagów wkładano miskę z ziarnami czarnuszki, żeby w zaświatach mogli cieszyć się dobrym zdrowiem. Jej oddziaływanie na organizm jest wszechstronne, a korzyści dla zdrowia ogromne, czego doświadcza coraz więcej osób. W tym artykule przekonamy się, jakie właściwości prozdrowotne posiadają nasiona czarnuszki i co na ich temat mówią badania naukowe.

Co to jest czarnuszka?

Czarnuszka, czyli Nigella sativa to mały, kwitnący krzew o purpurowych lub białawych kwiatach, który rośnie w Europie Wschodniej, na Bliskim Wschodzie i w zachodniej Azji. Owoce krzewu zawierają małe, czarne nasionka i to właśnie one są od wieków wykorzystywane jako naturalne lekarstwo, ale ceni się je również za walory smakowe. Doskonale podkreślają smaki kuchni tajskiej, można je dodawać do sałatek i serów, jako posypkę na kanapki (ciekawie wyglądają jako element dekoracyjny), chętnie wykorzystuje się je także do wytrawnych wypieków, np. chleba – mają nieco pikantno-gorzki smak, czasem porównywany z kminkiem lub oregano.

Czarnuszka nazywana jest też czarnym kminkiem, nasionami czarnej cebuli o kalonji.

Nasiona czarnuszki najczęściej wykorzystuje się w ich klasycznej formie oraz jako olej, tłoczony na zimo z nasion czarnuszki egipskiej. To właśnie on jest uznawany za cudowny środek, mający bardzo wiele korzyści dla zdrowia. Można także sporządzać herbaty z dodatkiem czarnuszki czy stosować mąkę. Wykorzystywana jest także w kosmetyce, ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych.

Jakie korzyści prozdrowotne posiada olej z czarnuszki?

Czarnuszka jest świetnym naturalnym sposobem na wspieranie układu odpornościowego. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz antyrakowe. Jest źródłem różnorodnych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, fosfolipidów, flawonoidów, a także cennych saponin i białka (zawiera aż osiem niezbędnych aminokwasów). Zawiera także tymochinon, który jako składnik olejku eterycznego czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe, a także osłonowe dla nerek i wątroby. Jest bogaty także w węglowodany, alkaloidy oraz niezbędne dla zdrowia witaminy z grupy B, a także witaminę  E, F, biotynę, składniki mineralne, w tym magnez, selen, cynk, żelazo, wapń, potas i sód, a więc najważniejsze pierwiastki. Jest także źródłem wielu przeciwutleniaczy i mikroelementów. Do niedawna czarnuszka nie była zbyt popularna, obecnie jednak skala jej zastosowania wciąż się poszerza.  

Choć ma dość charakterystyczny smak, który dla wielu jest nie do przełknięcia, z pewnością warto się przemóc, bowiem olej z czarnuszki to prawdziwa bomba, jeśli chodzi o właściwości zdrowotne. Badania wykazały jego skuteczność pod kątem najczęstszych chorób, co ciekawe – o bardzo zróżnicowanym podłożu. Może być stosowany okresowo, jako środek na wzmocnienie odporności, jednak faktyczne oddziaływanie na organizm będzie widoczne dopiero po kilku tygodniach stosowania. Jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, może także chronić przed grzybami, takimi jak Candida albicans – drożdżakami, które mogą prowadzić do kandydozy. Jakie jeszcze korzyści dla zdrowia może przynieść olej z czarnuszki?

  •   Badania wykazały, że spożywanie przez dwa miesiące oleju z czarnuszki może się przyczynić do wyregulowania i obniżenia ciśnienia krwi.
  •   Obniża cholesterol. Jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, takie jak kas linolowy i oleinowy, odpowiadające utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. W tej kwestii korzystny będzie zarówno olej, jak i spożywanie samych nasion czarnuszki.
  •   Działa korzystnie na stawy - dzięki właściwościom przeciwzapalnym może się przyczynić do zmniejszenia objawów reumatoidalnego zapalenia stawów.
  •   Wspiera układ oddechowy, może zmniejszać objawy astmy i zapalenia oskrzeli, poprawiając wydolność płuc.
  •   Łagodzi bóle brzucha i skurcze, może pomóc przy rozstroju żołądka. Zwiększa ilość wydzielanych gazów, łagodzi wzdęcia i owrzodzenia. Zwalcza bakterie Helicobacter Pyroli.
  •   Olej z nasion czarnuszki jest bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, przez co uważa się, że może mieć swoje zastosowanie w walce z nowotworami, dzięki neutralizacji wolnych rodników.
  •   Łagodzi objawy alergii, działa antyhistaminowo.
  •   Obniża poziom szczawianów w moczu, przeciwdziałając powstawaniu kamieni nerkowych.
  •   Wykazuje skuteczność w walce z tasiemcem, przywrą czy owsikami, hamuje rozrost patogenów i bakterii, działa przeciwpasożytniczo.
  •   Przyspiesza gojenie stanów zapalnych skóry, może być skuteczny w walce z trądzikiem, łuszczycą, AZS, a także wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych, może zapobiegać łysieniu i łupieżowi.
  •   Wspiera procesy zwiększające objętość kości, dzięki czemu chroni przez osteoporozą.
  •   Ma działanie uspokajające i podnosi odporność na stres.

Olej z czarnuszki w kosmetyce – jakie ma właściwości?

Olej z czarnuszki może pomóc łagodzić niektóre problemy skórne, np. trądzik i łuszczycę,  dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Wykorzystywany jest także jako składnik kosmetyków do włosów – nawilża, zmiękcza i poprawia ich połysk.

Olejek z czarnuszki przyczynia się także do stymulacji czynników odpowiadających za regenerację i odbudowę skóry w przypadku jej uszkodzeń. Przyspiesza zatem gojenie się ran i zapobiega ich zaognianiu.

Czarnuszkę można stosować jako dodatek do masek i balsamów, dla podbicia ich właściwości kosmetycznych, jednak przed nasieniem na skórę warto wykonać próbę uczuleniową na jej małym fragmencie.

Jak stosować olej z czarnuszki? Jakie dawki i jak często?

Olej z czarnuszki można spożywać codziennie. Jeśli chodzi o dorosłych, wystarczy jedna łyżeczka dwa razy dziennie, z kolei dzieciom zaleca się łyżeczkę raz dziennie. Warto zachować pewne zasady, by przyjmowanie olejku było nie tylko efektywne, ale i przyjemne, mimo jego specyficznego smaku.

Olejku z czarnuszki nie powinno się stosować na czczo – może powodować bóle brzucha, także zbyt duża dawka wywołuje taki efekt. Dlatego lepiej sięgać po niego po posiłku. Żeby złagodzić nieco jego smak, można go podawać z inną, wyrazistą bazą – miodem, sokiem z cytryny czy syropem klonowym. Oczywiście, można także solo, wszystko zależy od preferencji smakowych.

Dla największej efektywności, zaleca się picie olejku przez minimum trzy miesiące.

Jak w przypadku każdego suplementu diety, warto porozmawiać o olejku z zaufanym lekarzem, a przede wszystkim powiadomić o lekach, które się zażywa, w celu wykluczenia ewentualnych interakcji. Należy też wybierać naturalne suplementy ze sprawdzonego źródła i przestrzegać zaleceń. Nie poleca się olejku z czarnuszki kobietom w ciąży i dzieciom poniżej 3 roku życia.

Olejek z czarnuszki to naturalny środek, który może w znacznym stopniu wpłynąć na odporność i poprawę zdrowia – z pewnością warto rozpatrzyć włączenie go do codziennej diety.

Źródła:
Nigella Seeds: What the Heck Do I Do with Those?. Lisa Bramen
The effect of Nigella sativa oil on serum levels of inflammatory markers, liver enzymes, lipid profile, insulin and fasting blood sugar in patients with non-alcoholic fatty liver. Rashidmayvan M, Mohammadshahi MSeyedian SSHaghighizadeh MH.
Extra Virgin Olive Oil and Nigella sativa Oil Produced in Central Italy: A Comparison of the Nutrigenomic Effects of Two Mediterranean Oils in a Low-Grade Inflammation Model. Bordoni LFedeli DFiorini DGabbianelli R.
Nigella sativa (black seed) oil ameliorates CCl4 -induced hepatotoxicity and mediates neurotransmitter levels in male Sprague Dawley albino rats. Ebuehi OATOlowojaiye AAErukainure OLAjagun-Ogunleye OM
Nigella sativa Oil Mouth Rinse Improves Chemotherapy-Induced Oral Mucositis in Patients with Acute Myeloid Leukemia. Hussain SAMohammed Ameen HAMohammed MO
Correction notice to: The effect of nigella sativa oil on the prevention of phlebitis induced by chemotherapy: a clinical trial. Behnamfar NYekta ZPMojab F
In Vitro Investigation of the Antibacterial Activity of Nigella sativa Oil on Some of the Most Commonly Isolated Bacteria in Otitis Media and Externa. Kocoglu EKalcioglu MTUzun L
Nigella sativa oil and thymoquinone reduce oxidative stress in the brain tissue of rats exposed to total head irradiation. Demir E, Taysi SUlusal H,
Anti-oxidative and anti-proliferative activities of extracted phytochemical compound thymoquinone. Butt ASNisar NMughal TA
Chondroprotective effect of Nigella sativa oil in the early stages of osteoarthritis: an experimental study in rabbits. Turhan YArıcan MKaraduman ZO
Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Nigella sativa Oil in Human Pre-Adipocytes. Bordoni LFedeli DNasuti CMaggi F
Effect of Nigella sativa (black seed) supplementation on glycemic control: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Askari GRouhani MHGhaedi E

Kategorie bloga

Polecane artykuły

Kelp - Właściwości

Kelp - Właściwości

Bacopa Monniera

Bacopa Monniera