First slide First slide First slide

Swanson Polska - Blog o zdrowiu

Ashwagandha - naturalny produkt na wiele dolegliwości

Ashwagandha jest rośliną szeroko stosowaną w medycynie indyjskiej, inaczej ajurwedzie. Tradycyjne zastosowanie ashwagandhy i jej pozytywny wpływ na wiele procesów w organizmie są coraz częściej weryfikowane w badaniach naukowych.

Ashwagandha w medycynie tradycyjnej

Korzeń ashwagandhy jest stosowany w Indiach jako środek wzmacniający i przywracający siły witalne. Spożywanie tej rośliny w niewielkich dawkach ma na celu poprawiać pamięć, pomagać w redukcji stresu oraz wspierać układ odpornościowy. Jednakże czy te informacje znajdują potwierdzenie w pracach naukowych?

Działanie ashwagandhy – wyniki badań

Okazuje się, że ashwagandha ma działanie obniżające stężenie glukozy we krwi u osób z cukrzycą oraz wspomaga kontrolę nadciśnienia tętniczego. Jest również polecana wspomagająco w przypadku niepłodności idiopatycznej u mężczyzn w celu poprawy jakości nasienia. Może być stosowana także w przeciwdziałaniu schorzeniom prostaty, w tym przerostowi i nowotworom tego narządu.

Trwają także analizy dotyczące potencjalnego wykorzystania ashwagandhy jako środka w leczeniu choroby Alzheimera i innych schorzeń neurodegeneracyjnych. Już teraz wiadomo, że jako adaptogen, roślina ta faktycznie wspomaga obniżanie poziomu stresu i reguluje pracę całego układu nerwowego, w tym prawidłowe działanie neuroprzekaźników w mózgu.

Obiecujące są również wyniki badań przeprowadzanych na zwierzętach. Ashwagandha posiada potencjał zapobiegania objawom i powikłaniom zespołu stresu pourazowego.

64669954_748629742206227_412959944580739

Źródła naukowe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30769039

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30790614

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30808373

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31218539

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19633611

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25796090

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23125505

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3757622/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11116534

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24046237

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25368231

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17003952

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26650066

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25264898

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26068424

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439798

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21407960

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439798

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21407960

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19789214

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26609282

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501822

Zainteresował Cię ten materiał? Poleć go swoim znajomym

Kategorie bloga

Polecane artykuły

Kelp - Właściwości

Kelp - Właściwości

Bacopa Monniera

Bacopa Monniera